diumenge, 31 d’agost del 2008

Com detonar una bomba

No, no és cap manual per membres d'al-Qaeda! és el què li vaig demanar ahir al membre dels artificiers dels Mossos d'Esquadra mentre ens amagàvem darrera un mur.
Al matí ens truquen que tres bombers agafem un camió i anem cap a Ogassa, al Ripollès, que hi ha els artificiers que volen fer explotar una bomba. Jo m'hi apunto ràpid, no passa cada dia que puguis fer rebentar coses així! Anem pujant i després de passar quatre cops per Ogassa amunt i avall acabem trobant els mossos que ens porten fins a una pedrera abandonada. Allà ens esperen els artificiers no amb una, ni dues, sinó tres bombes de la guerra civil que havien trobat sense explotar. A part de nosaltres també hi havia una ambulància, per si algo no acaba d'anar bé... ens expliquen el què faran , que és detonar la bomba amb un explosiu plàstic. aquest l'activen amb una metxa elèctrica, gairebé igual que els detonadors de les películes! Nosaltres de fet només hi anàvem per si alguna cosa s'incendiava més del compte (com ara el bosc).
Van per detonar la primera bomba i primer problema: el detonador no funciona. com que ve a ser una senyal elèctrica, agafem la bateria d'un patrol i li foten els cables directes: PATAPUUUUUM! bastant més que un petard. Bastant més... Fan igual amb la segona i la tercera, que se suposava que eren les petites però que exploten molt més fort. És per la carcassa, m'explica l'artificier, perquè és més gruixuda.

Fem la revisió final: res de foc, un bon cràter, una nova experiència i coneixements en detonadors i explosius. Cada dia s'aprenen coses noves!